Het onderwijs

Icoon

studeren in Nederland

Universiteit Maastricht start kinderuniversiteit

‘Waarom rijdt de één in een Peugeot en de ander in een BMW?’ ‘Wie is een grotere boef, degene die door rood rijdt, of degene die jouw fiets steelt?’ En ‘Waarom is de een slim en de ander dom?’ Deze en vele andere vragen staan centraal tijdens de colleges die de Universiteit Maastricht vanaf april geeft aan kinderen uit groep 8 van de basisscholen in de regio Zuid-Limburg. Kinderen kunnen zo op een leuke en leerzame manier kennismaken met de universiteit en de wetenschap.

Buitenlandse universiteiten zoals KU Leuven en de Humboldt Universität Berlijn geven al langer colleges aan 11- en 12-jarigen. Als internationale universiteit wil de UM ook deze groep toegang geven tot een schat aan universitaire kennis.
Zes hoogleraren van de Universiteit Maastricht, waaronder rector magnificus Mols, verzorgen van april tot juni een kindercollege over hun vakgebied. De colleges zijn gratis toegankelijk voor zo’n zeventig kinderen per keer. Een les duurt ongeveer tachtig minuten, waarin niet alleen de professor aan het woord is. Geheel in stijl met het onderwijsprofiel van de Universiteit Maastricht wordt interactie gestimuleerd en worden de kinderen ruim naar hun ervaringen en meningen gevraagd of maken ze een praktische oefening.

In het voorjaar van 2007 gaat het om de volgende zes colleges:
4 april: ‘Ik wil een computer in mijn hoofd!’ Wim Gijselaars belicht de Onderwijspsychologie vanuit de vraag hoe onze hersenen werken en hoe mensen leren.
18 april: ‘Ik wil de baas zijn!’ Mariëlle Heijltjes behandelt het gedrag van managers met bijvoorbeeld vragen als ‘wie bepaalt wanneer wie waarover de baas is?’ en ‘Moet er eigenlijk wel altijd een baas zijn?’
9 mei: ‘Wat merk je van een merk?’ Ko de Ruyter stelt de kritische vraag of er eigenlijk verschil te proeven is tussen bijvoorbeeld verschillende merken frisdrank en waarom bedrijven zoveel geld uitgeven om een merk aan de man te brengen.
16 mei: ‘Hoe word je (te) dik?’ Arie Nieuwenhuijzen Kruseman vraagt zich samen met de kinderen af hoe je kunt voorkomen dat je dik wordt, zodat je ook minder kans hebt op ziektes als je ouder wordt.
30 mei: ‘Wie is de grootste boef?’ Gerard Mols behandelt aan de hand van veel voorbeelden wat strafbaar is in Nederland en hoe je verschillende delicten met elkaar kunt vergelijken.
6 juni: ‘Doe ff normaal!’Anita Jansen praat over psychologie, hoe het komt dat sommige kinderen ‘gek’ gedrag vertonen en wat daaraan te doen is.

Meer informatie over de kinderuniversiteit en inschrijven door basisscholen: www.unimaas.nl/kinderuniversiteit

Bron: persbericht

Filed under: kinderuniversiteit,

RSS Afstandstudie

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

RSS Onbekende RSS-invoer

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

RSS Onderwijs in Nederland

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.